Vital

Pivní styly: ležáky, ale, stout, porter 

Původ: Vital byl získán výběrem z potomstva F1 generace po matečné odrůdě Agnus a z rozpracovaného šlechtitelského materiálu. Má vysoký obsah xanthohumolu a byl povolen v roce 2008

Agronomická charakteristika: 1800-2200 kg/ha, sklízí se dobře, větší podlouhlé hlávky

Alfa kyseliny: 11,0-15,0 %

Beta kyseliny: 6,0-10,0 %

Cohumulone: 21-26 % alfa kyselin

Celkové silice: 1,5-2,5 ml/ 100 gr.

Aroma: chmelové, kořeněné, ovocné

Myrcene: 40-60 % celkových silic

Caryophyllene: 5-8 % celkových silic

Humulene: 2-5 % celkových silic

Farnesene: 1-3 % celkových silic

Pivovarská charakteristika: hořký chmel vhodný na první a druhé chmelení

Doporučené použití a chmelení: jako granule typ 90, první a druhé chmelení